Drakens zoo

Om varelserna i träsket runt Drakens café

Caféet drivs av Draken, som har en del underliga figurer till sin hjälp. Gästerna på caféet är en trevlig blandning av glada figurer. Utanför caféet finns en hel del underliga kreatur.

Katt

Först visas en träsk-katt. De har en lila/rosa kropp med små vassa fjäll. Den har korta gula horn och en svans som en stingrocka och ett lurvigt huvud på en lång svanliknande hals. De sex benen har tassar med vassa klor som de gräver i dyn med. De älskar att käka slamkrypare och maneter.

Träskpruttare

Så här ser träskpruttaren ut.
Den är nyttig för den levererar gasen till caféet.

Snårantilop

Här är snårantilopen, som Draken beskriver så här: Snårantilop. De brukar nattetid komma ut i från träskets snårskogar och beta på ängarna här runt ikring. De umgås vänligt med våra jakar och ibland händer det att det föds underliga jakkalvar. Jag misstänker på goda grunder att det är hybrider, vi får se hur de blir som vuxna

Varelser
Här är två djur, som Draken beskriver så här: Till vänster ser du ett Rödfår, helt ofarligt och vänligt inställt på alla sätt. De lever i flockar och käkar från grästuvor etc. inne i träsket. Den till höger är en hornlös Blåget, den lever i samma områden som fåret men är solitär. De kan sparkas utav bara den.

Varelser
Nu får ni bekanta er med några av de mindre djuren. Draken beskriver dem så här: Uppe till vänster en grå Dyskyfflare. De syns sällan mestadels därför att de gömmer sig i otillgängliga delar av träsket. De är ofarliga så länge man inte gör något dumt. De håller sig till sin vana att böka med nosen i dyn och fånga smarriga falukorvsfeta larver.
Den i mitten upptill är en vanlig Träsksköldpadda De lever i dammarna och kärren. Den uppe till höger är en Rödiller. Det är ett ganska harmlöst och skyggt rovdjur som lever på gnagare. Tack vare dessa slipper vi råttinvasioner på caféet.
Nertill på bilden ser vi Röd- och grönvingad Träsksvärmare. Dessa fjärilar är tämligen allmänna inne i träsket. De lever av allehanda blommors nektar. De finns framför allt i träskets centrala delar.

Svampar
Det är inte bara djuren, som ser annorlunda ut i träsket. Även en hel del av det som växer där ser ut på ett annat sätt än vi är vana vid. Här får ni se några av de underliga svampar, som finns där.

Frukter
Här är några av frukterna i träsket. Till vänster syns ett spökpäron. Så här skriver Draken om det:
Man finner lättast päronen på natten, de lyser trolskt grönt.
Men... Det lurar faror där inne på natten, mångdubbelt värre än på dagen.

Fabelbild
Här kan vi beundra några riktigt vackra djur. I träsket betar regnbågeälgar. På bilden ser du några av dem, men de finns i många fler färger.

Katt
Det finns fler underliga katter i träsket. Så skriver Draken: "De randiga träskkatterna är rysliga. Jag har inte sett dem själv men Håkanson har sett dem och berättat. De gräver ner sig i dyn och väntar på sitt byte."

Källingar
Så här ser källingarna ut. Ettriga små rackare.
De käkar ormar och sådant, tag er i akt.

Källing
När vi ändå håller på med katter, så kan vi ta en titt på träskkattens källing.
Varelser
Träskslätkotte.
Detta djur påminner mycket om den hos oss förekommande igelkotten. Det är normalt en vänlig liten krabat som man ändock inte bör störa. Med tanke på att den inte har taggar till försvar, så har den istället utvecklat en annan försvarsteknik. Träskslätkotten kan genom små porer i huden utsöndra ett väldigt illasmakande gift. Har man en gång bitit i en träskslätkotte och klarat sig undan en allvarlig förgiftning så gör man inte om det. Träskslätkotten har som på bilden en gröngul kamouflagefärg.

Vanlig rosa tiofoting.
Den rosa tiofotingen är rikligt förekommande i träsket och i dess omedelbara närhet. Den är vegetarian och lever i huvudsak på örter och gräs. Man kan säga att den har samma nisch i naturen som kaninen. Den rosa tiofotingen är bytesdjur för många rovdjur men även en uppskattat anrättning på caféets meny.

Den sista är en åttafoting.
Åttafotingen är en amfibie som lever i och kring gölarna i träsket. Den gör inte så mycket väsen av sig annat än när det är parningssäsong. Dess djupa gutturala kväkande och "urppande" hörs då hela natten i och kring träsket. Vid fullmåne intensifieras deras läte till den milda grad att det kan upplevas störande även inomhus i caféets annars så lugna lokaler. Åttafotingen har få "fiender" förutom rovfåglar som träsktork, Sezlows-stork och guldkråkan.

Honungsfjäril
Det finns en hel del fjärilar i träsket. En av de trevliga är honungsfjärilen.
Den är en fullständigt ofarlig pollinerare som hjälper oss att få frukt på träden och frön till blommorna.

Guldhare
Det finns så många roliga djur i träsket. Till påsk tittade en guldhare fram.

Lila sköldpadda
Detta är en träskgiftsköldpadda.
De äter en massa avskräde och tuggar på kadaver. De är träskets renhållningsarbetare. De är lite som gamar fast på marken. Med den skillnaden att de är ganska farliga om man retar dem, inte ens draken vågar att irritera dem. Då gurglar de uppretat och sedan kan de spruta en giftstråle rakt i nyllet, vilket är föga uppskattat. T.o.m. krokodiler och gamar respekterar dem fullt ut.

Grön sköldpadda
De ändrar färg efter humör och huruvida de är hungriga eller mätta.

Blå sköldpadda
Får ni tag på ett ägg och "ruvar" det som man ska, och kan fixa ett lämpligt boende, variationsrik och näringsriktig mat så har ni ett mycket troget och kärleksfullt husdjur.

Gul sköldpadda
Dessa träskgiftsköldpaddor passar utmärkt som vakthundar. De stoppar en inkräktare på långt avstånd.

Röd sköldpadda
Alltid lika spännande att se vilken färg den har.

Turkos sköldpadda
Ibland ändrar de färg snabbt.

Rosa ostron
För en tid sedan serverades ostron på Drakens café. Naturligtvis var det träskostron och träskets varelser ser lite annorlunda ut, så här kan du få se hur dessa ser ut. De finns i flera färger och är mycket vackra. Det finns rosa ostron.

Ljusgrönt ostron
Det finns ljust gröna ostron.

Gult ostron med pärla
Har man tur, kan man hitta en vacker pärla i ostronet och då kan man göra en vacker prydnadssak av skalen och pärlan.

Blått ostron med pärla
Ett ostron till med pärla

Träskskata
Det finns en hel del fåglar också.
Så här beskriver Draken träskskatorna: "De liknar vanliga skator men färgerna är omkastade. De är inte ofarliga".

Jordgubbssparv
Detta är en "jordgubbssparv", den heter så av två anledningar. Dels det röda huvudet och dels för att den gärna kalasar på vildjordgubbarna inne i träsket.

Träskand
Denna beskriver Draken så här:
Det en allmännelig träskand (hane). De simmar i gölarna och faller då och då offer för andra, undervattenlevande, djur. De har den egenheten att de kan sitta i träden och sova, det gör inte andra ankor.

Bägge arterna är ofarliga för både människor och drakar. (anden och jordgubbssparven)

Så ser ett mönster ut


mönster
Så ser mönstret till träskkatten ut